diumenge, 24 de maig del 2009

ST.Jordi VS. 11 Setembre?

Cada any els catalans tenim, si més no, un motiu per estar orgullosos de ser-ho, i aquest motiu és sense cap mena de dubte el Dia de Sant Jordi, una diada on es fusionen els llibres amb les roses, l’amor amb la cultura, la tradició amb la innovació, i el que és més important, es fa amb naturalitat, sense perjudicis ni reivindicacions que espatllin el sentiment de celebració i gaudiment conjunt de tots els catalans.
Ara bé, com cada any s’ha tornat a sentir, o més ben dit, alguns s’han preocupat de fer córrer la brama, el rumor, o en alguns casos la polèmica de proclamar el dia de Sant Jordi com la Diada Nacional de Catalunya, i substituir d’aquesta manera l’onze de Setembre, doncs bé, sobre aquesta “polèmica” creada per alguns m’agradaria aprofundir.
Primer hauríem de centrar-nos en el tema a tractar, una cosa és decidir si el dia de Sant Jordi hauria de ser festiu, aquí hi ha tantes opinions com persones, hi ha qui com jo trobar especial encant en el fet que el dia de Sant Jordi és celebri en feiner, pel bon ambient que es crea en els llocs de treball, perquè es trenca la rutina aconseguint que la jornada laboral sigui més agradable, perquè es dedica el dia a sortir al carrer, perquè les escoles surten al carrer, i aquests s’omplen de gom a gom. Però també es podria fer en festiu, tot i que com he comentat, crec que perdríem molts dels encants d’aquest dia.
Una altre debat és si s’hauria de proclamar el dia de Sant Jordi com la Diada Nacional de Catalunya en substitució de l’Onze de Setembre. Aquí us recomano que qui vulgui faci en exercici aplicable a molts altres temes, i que te una doble rasant.
Per saber que hi ha darrera d’algunes iniciatives o idees que en principi semblen del tot inofensives, en primera instància hem de saber qui les promociona per tal de descobrir-ne la seva intenció, i com el peix que es mossega la cua, per conèixer cap a quina banda bufen els vents d’alguns mitjans de comunicació n’hi ha prou per veure quins temes toquen, i com els toquen.
M’explico, tots els mitjans de comunicació amb seu a Madrid, tant públics com privats, tant els pròxims l’esquerra com els pròxims a la dreta, el dia de Sant Jordi van obrir tots els editorials, amb la “gran proposta” de que els catalans decidíssim que la Diada Nacional s’ha de celebrar un dia tant bonic com el de Sant Jordi, i no per l’Onze de Setembre, aquesta idea que en principi sembla del tot inofensiva té un rerefons que crec que s’ha d’explicar.
Als espanyols, i als seus mitjans afins els molesta l’Onze de Setembre i tot el que representa, els molesta que en l’Onze de Setembre els catalans recordem que al 1714 es van perdre per dret de contesta les llibertats de la nació, i que des del 1714 moltes d’aquestes llibertats encara no s’han recuperat, en resum volen substituir el caire reivindicatiu de la diada, pel “folklore” de Sant Jordi, volen substituir la història de la nació catalana per una llegenda que per ells és més inofensiva, i a més a més ho fan amb la millor arma, intentant enfrontar dos grans festes de sentiment catalanista, per això us demano que no caigueu al parany, Sant Jordi per l’amor i la cultura, l’Onze pel record i la reivindicació, tots dos compatibles, i tots dos importants.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sant Jordi feiner, per descomptat. El dia que el Corte Inglés anuncii ofertes 'para el puente de Sant Jordi" pleguem.
I la diada, l'onze S, és clar.

cesc ha dit...

faig meves les teves paraules...

Marc. ha dit...

Cesc, i jo faig meves les teves respostes... Joan bentrobat company.

Emporivm ha dit...

Malgrat que en un post ja vaig dir el que pensava del Sant Jordi laborable no vull parlar d'això que és un altre tema.
En alguna ocasió si que havia dit que la diada hauria de ser Sant Jordi (ara no, però continuo diguent que ha de ser festiu). Reflexionant en el que m'heu dit algun cop crec que teniu raó. Tot i que mai havia dit que l'11-S es convertís en un dia normal, tot i haver posat la diada a Sant Jordi, crec que el fet de fer això seria perjudicial. Us donc la raó i rectifico. Només es pot canviar la diada quan siguem independents. Llavors el debat serà, la diada nacional per Sant Jordi o pel dia de la independència?

Salut!

PS: Si t'interessa, UNCat arrela a l'Empordà, i al bloc pots veure el primer petit acte.

www.uncemporda.bloc.cat

Anònim ha dit...

preberite celoten blog, kar dober