divendres, 16 d’octubre del 2009

Ara sí que toca, AUTODETERMINACIÓ.

Feia anys, poder és una sensació intima i personal, que no tenia la sensació que des del nostre consistori es creia sincerament en la Diada Nacional. Però tot pot canviar.
Ja l’any passat vaig detectar que alguna cosa estava canviant quant per primer cop a Figueres vaig veure onejar de forma oficial una estelada al costat del monument al nostre president màrtir. A més a més per primer cop vaig a assistir a l’acte organitzat per Òmnium Cultural davant del monument a les llibertats del poble.
Però aquest any, crec que a l’ajuntament no se li podia demanar més, el dia nou a totes les entrades de la nostra ciutat hi onejava una senyera, es van organitzar un seguit d’actes i conferències, entre les quals m’agradaria destacar-ne la conferència del Doctor en història Pere Gifre a la Catequística, acte que com gairebé tots els altres s’organitzen sota l’auspici d’Òmnium i amb la participació de tots els partits polítics catalans, menys els de sempre,es clar.
Aquest any no una, sinó dos estelades van presidir les places dedicades als presidents Companys i Macià, i el que per mi és més important, a l’acte institucional davant del monument a la llibertat dels pobles, cap retret entre partits, cap pugna política introduïda amb calçador en algun dels discursos, tot va ser unitat, Catalunya i llibertat.
Aquest any sí, tots els partits polítics de la nostra ciutat, menys els de sempre, van entendre la importància que té un acte com el que s’estava celebrant, i no hi va haver cap nota discordant, en aquest punt m’agradaria felicitar especialment als responsables d’Òmnium Cultural per l’èxit de l’acte, i als responsables de l’hotel President per l’aperitiu organitzat, i per deixar als assistents gaudir del Museu de la miniatura instal·lat a la primera planta de l’edifici.
Però ara l’onze ja ha passat, i fins d’aquí un any res?
Doncs no, ara toca poder exercir un dret fonamental, poder exercir el dret a l’autodeterminació dels pobles, dret recollit a la Carta del Dret Humans de les Nacions Unides.
Alguns diran, entre d’altres moltes coses, que en un context de crisis no pot ser que els polítics perdin el temps en aquests afers, altres diran que la tasca d’un ajuntament és millorar dia a dia les condicions de vida dels seus ciutadans, per això m’agradaria avançar-me i respondre a aquestes observacions.
Primer de tot que ningú es preocupi, l’ajuntament continuarà millorant voreres, l’ajuntament continuarà lluitant contra la crisi amb més educació i formació, l’ajuntament continuarà resolent totes aquelles imperfeccions que es detectin a la via publica, l’ajuntament continuarà realitzant polítiques de mobilitat, l’ajuntament continuarà realitzant la seva tasca. Ara bé, això no treu força al fet que els grups polítics de la nostra ciutat donin ple suport a la iniciativa popular encarregada de garantir als seus conciutadans que puguin exercir un dels drets fonamentals recollits per la Carta del Drets Humans.
Per acabar, i fent referència al context de crisis, les últimes dades senyalen que l’Estat Espanyol serà l’últim país desenvolupat a sortir de la crisi i tot com a conseqüència de l’erràtica política econòmica que han dut a terme els últims governs espanyols afavorint la política del maó, una política a la que s’ha vist arrossegada la Catalunya autonòmica, i es que abans de la febre especuladora existia una Catalunya emprenedora, innovadora, motor de l’Estat, una Catalunya a la que l’estat de les autonomies ha esgotat, com aquella vaca que de tant munyir-la ha deixat de donar llet.
Publicat a l'Hora Nova el 29/10/2009

2 comentaris:

Anònim ha dit...

DONCS MIRA JO TINC LA SENSACIO QUE AIXO DE FER REFERENDUMS,ESTA TOCANT ALLO QUE NO SONA A TOTS ,VUI DIR TOTS,ELS PARTITS.
JUGANT AMB BCN.

Marc. ha dit...

Correcte, per això són bons, a vegades s`ha de donar una petita empenteta als que pensen massa...